Ervaar hoe het voelt migrant te zijn :  2014 is voor ’t Origineel een speciaal jaar. Dit jaar vieren we 50 jaar migratie en staat Geel in het teken van het project ‘Zuidergekte’. In samenwerking met cultuurcentrum de Werft staat op 25 oktober de voorstelling ‘De handen van Fatma’ geprogrammeerd. Dit is een theatervoorstelling die het verhaal vertelt van een Marokkaanse vrouw die haar man naar België volgt. De hele dag en avond stellen wij daarom in het teken van migratie. Wat doet migratie met mensen? Waarom migreren mensen?

Waarom kiezen ze juist België uit? De deelnemers zullen niet alleen horen hoe mensen het ervaren hebben om naar België te migreren, maar ook voelen. Vanaf het moment dat je op 25 oktober het cc binnenstapt, word je meegenomen in een interactief ervaringsspel. Je wordt als het ware een persoon met migratie-achtergrond en leert het verhaal achter de persoon stapsgewijs kennen. Als deelnemer ervaar je zo in zekere zin hoe het voelt om ‘migrant’ te zijn. Je krijgt ook de kans om vragen te stellen aan personen met een migratiegeschiedenis.

Om het geheel wat op te vrolijken, zorgen de verenigingen van ’t Origineel voor smakelijke exotische hapjes en drankjes. De namiddag start om 15u, de voorstelling om 20u. Toegang tot de voorstelling kost 5 euro. Wie een Vrijetijdspas heeft, betaalt 2,50 euro. Voor tickets en info neem je contact op via onderstaande gegevens.

Breng je frituurolie naar het containerpark en win

Op 18 oktober voeren de medewerkers van IOK Afvalbeheer van 9 tot 12 uur actie op het containerpark van Geel. Als je op deze dag je gebruikte frituurolie en –vet naar het containerpark brengt, kan je meedoen met een wedstrijd. Uit alle deelnemers wordt een winnaar getrokken die een spiksplinternieuwe friteuse krijgt.

Bovendien is er voor elke deelnemer een leuke attentie. Alle gebruikte frituuroliën en –vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen nuttig gerecycleerd en hergebruikt worden. Zo wordt het merendeel verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel. Jammer genoeg verdwijnen veel van die oliën en –vetten nog steeds in de gootsteen, het toilet, de tuin, het riool of tussen het restafval. En zo brengen ze veel schade toe aan ons milieu: verstopte afvoerbuizen en leidingen, bodem- en watervervuiling… Breng je gebruikte frituuroliën en –vetten dus altijd naar je containerpark.

Nacht van de Duisternis

Elk jaar in oktober organiseert de Bond Beter Leefmilieu de Nacht van de Duisternis. Die nacht moet onder de aandacht brengen wat lichthinder betekent voor mens en milieu. Teveel nachtelijke verlichting verstoort het bioritme van mensen, dieren en planten. De prijs die wij daarvoor moeten betalen zijn slaapstoornissen, depressies en andere gezondheidsklachten. Dat ook het levensritme van dieren en planten ontregeld wordt en zo hun overlevingskansen dalen, hoeft geen betoog meer.

Op zaterdag 11 oktober wordt in meer dan honderd Vlaamse gemeenten de lichten gedoofd. Dit jaar neemt Geel voor de eerste keer deel: gedurende het weekend van 11 oktober wordt alle monumentenverlichting gedoofd. De straatverlichting op de gemeentewegen blijft om veiligheidsredenen branden volgens het huidige regime. Elke nacht wordt de helft van alle straatlampen sowieso gedoofd tussen 23u en 5u.

Tijdens de Nacht van de Duisternis moet niemand in het donker zitten. Het is de bedoeling om enkel de overbodige buitenverlichting te doven. Zet op 11 oktober al je buitenverlichting rond je huis volledig uit en verduister de ramen met gordijnen of rolluiken.

Maak kennis met speelbos op militair domein Kievermont

Zondagnamiddag 19 oktober kan je naar aanleiding van de ‘Dag van de trage weg’ kennismaken met het toekomstige ‘speelbos Engels kamp’ op het voormalig militair domein Kievermont. De actie sluit ook mooi aan op de jaarlijkse ‘Week van het Bos’. Die staat dit jaar in het teken van ‘De Groote Oorlog’. Geel gaat op het Engels Kamp een stukje bos omtoveren tot speelzone. De inrichting en opening van het speelbos is voorzien voor 2015.

Tijdens de ‘Dag van de trage weg’ kan je de concrete plannen voor het speelbos en de trage wegen vernemen. Maar er is meer! Tijdens de ‘Dag van de trage weg’ kan je samen met andere vrijwilligers de vroegere spoorwegbedding vrij maken van kleine boompjes die hier de voorbije jaren spontaan gegroeid zijn. De spoorwegbedding zal later ingericht worden als toegangsweg voor wandelaars en fietsers. We gaan dus van een ijzeren weg, naar een trage weg.

Kom dus tussen 13.30u en 17u langs op het Engels Kamp aan de Retieseweg. Bevestig op voorhand je deelname via infocel.td@geel.be. Neem je eigen, niet motorisch, snoeimateriaal mee. Tip: voorzie dit van een label met je naam. Meer info over de Dag van de Trage weg is terug te vinden op de website www.tragewegen.be/dtw.

Dag van de Jeugdbeweging

Op vrijdag 17 oktober is het opnieuw de feestdag van alle jeugdbewegingen. De Dag van de Jeugdbeweging is een jaarlijkse traditie waarop duizenden jongeren in jeugdbewegingskledij op straat komen en naar school of werk gaan. In Geel starten we deze feestdag traditioneel met een ontbijt op de markt. Dat krijgt dit jaar een Zuiders tintje mee, naar aanleiding van het project Zuidergekte. De verschillende leidingsploegen zijn ’s avonds welkom in jeugdcentrum De Bogaard voor een Nacht van de Jeugdbeweging.

Digidokter in de bib

De digidokter van de bib geeft als vrijwilliger elke maandag van 14.30u tot 19u eerstelijnshulp en advies op je computerproblemen. Voor reparaties of complexe problemen raadpleeg je best een andere specialist. Heb je vragen rond Word, Excel, Powerpoint, het aanmaken van een e-mailadres en e-mail, het maken van een digitaal fotoalbum, het gebruik van een extern geheugen?

Loop je vast in een programma of heb je drempelvrees voor het gebruik van een computer of internet? Spring dan zeker eens binnen. Breng gerust je eigen laptop of tabletcomputer mee.